Reisplan 

Beide navigatiesystemen maken het mogelijk om een zogenaamd 'reisplan' te laden. Je kunt zo'n reisplan ingeven op het toestel zelf, stap voor stap. Je maakt als het ware tussenpunten die samen een reisplan maken. Het enige nadeel is, dat je wel moet weten hoe die straat heet waar je langs wilt rijden. We willen mooie achterafweggetjes en geen hoofdwegen, dus geef altijd op 'kortste route' zodra je de reis start. Soms moet je dit even instellen zodat de Tom Tom dit altijd vraagt als je een rit begint.

Gratis routeplanner 'Tyre'

Ik kwam bij toeval achter een pakketje om routes te maken op de computer - heel simpel - en dan over te zetten naar een Tom Tom of Garmin. Dit gaf me de mogelijkheid om leuke achterafweggetjes uit te zoeken via een wegenkaart. Je geeft simpelweg een plaats of adres op als tussenpunt, of je klikt met je muis op de kaart. Zo bouw je snel een mooie route of rondrit. Het pakket heet Tyre en is een Nederlandse vinding en is te downloaden via de website van de maker Jan Boersma. Je kunt bij het installeren kiezen voor Nederlands en dat is wel zo makkelijk. Op de site van Tyre is ook een help pagina die je zeker even moet lezen voor je start. Als je tevreden bent over dit freeware pakket, is het aardig om een donatie te doen aan de maker.

Laden op navigatiesysteem

Als je Tyre gebruikt sla je de route op je computer op. Dan gebruik je de USB kabel om je Tom Tom te koppelen. Kopieer het reisplan naar de map ITN op de Tom Tom of Garmin. Daarna kun je via Laad Reisplan de route vinden op je navigatie apparaat. Je kunt ook de route versneld afdraaien op de Tom Tom, (Toon route) om te zien of alle punten goed zijn overgekomen. Het is mij nog wel eens gebeurd dat ik de speldenprik verkeerd op de kaart zette, b.v. aan de overzijde of in de berm van de weg. Dan gaat het systeem je in wat rare bochtjes sturen om precies op dat punt te komen. In dat geval pas je de route aan door in Tyre wat verder in te zoomen op de kaart en het punt te verplaatsen.

Heb je een ander merk navigatie systeem? 

Dan kun je via een tussenstap toch gebruik maken van Tyre. Installeer het gratis pakketje ITN Converter. Dit kan babbelen tussen de diverse routeplanner merken. Dus je kunt de Tom Tom .itn route die je met Tyre maakte omsmurfen naar een Garmin .rte of .gpx versie. Ga naar de website van ITN Converter (franstalig) en klik onderaan op de link die begint met 'Telecharger la version windows' . Het is een zip-bestand, als je het uitpakt (dubbelklik) werkt het direct. Het blijkt dan een exe-bestand te zijn,  je hoeft het dus niet handmatig te installeren. Dubbelklik op het bestand om het te openen.

Niet meer zelf zoeken?

Wil je helemaal achterover leunen achter de computer, dan kun je ook software gebruiken die leuke ritten voor je bedenkt! Het blad ProMotor en de ANWB hebben software ontwikkeld waarmee je aangeeft wat voor type weggetjes je wilt, hoe lang de route mag zijn, of het een rondrit is of naar een bepaald eindpunt etc. Dit pakket is niet gratis en kost voor ANWB leden rond de 120 euro. Voor meer informatie ga je naar www.onroute.nl/automotor . Leuk is ook het promofilmpje van een Amsterdammer die met on-route ontdekt dat er buiten de stad ook nog iets bestaat zoals mooie groene weggetjes.

Stemmen

En wil je liever de stemmen op je Tom Tom in het dialect horen van de regio waarin je rijdt? Ga dan naar deze pagina waar je diverse gratis downloads hebt. Je vindt er zelfs een handleiding om zelf stemmen op te nemen.

Traction icoontje

Het is ook mogelijk om een Traction als autootje op je TomTom de weg te laten wijzen. Zie een eerder artikel hierover voor instructies.

Presentatie met instructies

Op de sleuteldag van 11 december 2010 hebben we met een hele groep een dagje geoefend met Tyre. Zie onder verslagen / sleutelen. De presentatie van die dag is hier te downloaden.

Welke TomTom kan het wel?

 

De optie reisplanner zit niet standaard op elk type TomTom. Van de nieuwe series (Start en Via) en soms ook duurdere modellen (Go Live 1000 en 1005) zijn er diverse die geen reisplanner meer hebben (zie hieronder). En in de winkel weet de verkoper het vaak niet. De enige manier om erachter te komen is via de handleiding op de website. Of door een apparaat in de winkel uit te proberen, maar dat wil niet iedere winkelier. Vandaar dit overzicht, met de types waarvan de handleiding aangeeft dat het mogelijk is.

1. XL live IQ - Heeft reisplanner optie

http://download.tomtom.com/open/manuals/xl_live/refman/TomTom-XL-LIVE-nl-NL.pdf

2. One / XL / XXL (inclusief XXL IQ routes) - Heeft reisplanner optie

http://download.tomtom.com/open/manuals/xxl/refman/TomTom-ONEv5-XLv2-nl-NL.pdf

3. Go 950/750/550 live - Heeft reisplanner optie

http://download.tomtom.com/open/manuals/gox50_live/refman/TomTom-GO-x50-LIVE-nl-NL.pdf

4. Go 940/740/540 - Heeft reisplanner optie

http://download.tomtom.com/open/manuals/gox40/refman/TomTom-GO-nl-NL.pdf

Hier een oud overzicht uit TomTom support met welke typen routeplanners ondersteunen.

http://create.tomtom.com/manuals/create-your-own-content/index.html?introduction_content_creation.htm


Welke TomTom kan het niet? 

1. Go live 1000 - kan het niet

http://download.tomtom.com/open/manuals/go10xx/LIVE/refman/TomTom-GO-10xx-nl-NL-v2.pdf

2. XL IQ routes - kan het niet

http://download.tomtom.com/open/manuals/xliqr2/refman/TomTomXL-ReferenceGuide-nl-NL.pdf

3. Start - kan het niet

http://download.tomtom.com/open/manuals/start/refman/TomTom-Start-ReferenceGuide-nl-NL.pdf

4. Via – kan het niet

http://download.tomtom.com/open/manuals/via/refman/TomTom-Via-nl-NL.pdf

5. One v3 - kan het niet

http://download.tomtom.com/open/manuals/one3rd/refman/TomTom-ONEv3-nl-NL.pdf

6. Go Live 1005 - kan het niet

http://download.tomtom.com/open/manuals/go10xx/LIVE/refman/TomTom-GO-10xx-nl-NL-v2.pdf

 

En Garmin dan?

Van Garmin is vooral de NUVI aan te bevelen. Een aantal modellen heeft Routeplanner als optie. Maar het laden van de route gebeurt in een paar stappen meer op het apparaat, ten opzichte van een TomTom. De wandel GPSen kunnen vaak wel een route importeren maar geven dan "verkeerde" aanwijzingen en zijn in de praktijk niet bruikbaar voor autoroutes.