Het motor blok stond gedemonteerd op de werkbank. Doel van deze ( maandelijkse) sleuteldag was om de motor te demonteren en de eerste conclusies te trekken over de staat van het blok.

Welaan de belangstelling was groot. Met zeker 20 traction deskundigen waren wij in de ruime en verwarmde werkplaats van Karel . We liepen elkaar zeker niet in de weg bij het sleutelen….de echte sleutelaars , waaronder Jan, Huib, Cees , Ivo en enkele wisselende passanten kregen ruim baan van de overige techneuten om het werkelijke sleutelen op te pakken.

Knap was dat het blok toch nog goed te demonteren was ….weliswaar was de buitenzijde van het blok mooi egaal roestig bruin, wat meeviel was de binnen zijde van het blok ; hoopgevend om door te gaan met deze ingrijpende restauratie waar Ivo al een aantal jaren mee bezig is.

Na de lunch onder leiding van Karel…..niet alleen een enthousiast medewerker van het Nederlandse Documentatie centrum van Klassieke automobielen in Helmond ( dankzij de excursie die Karel vorig jaar voor TAN Zuid had georganiseerd is per 1 Januari 2012 TAN Nederland lid en hebben nu alle 1000 leden toegang tot Nederlands grootste documentatie archief van klassieke automobielen), maar ook een echte liefhebber van de Morris auto’s. Op de oprit stond zijn mooie Morris two sitter cabrio uit 1937….een beauty ! Nog mooier vond ik zijn “engels groen” Morris uit 1938 met houten buiten betimmering….je kent ze wel ….altijd weer direct heel Engels.

Maar de echte schuurvondst liet Ivo ons zien achter in de wei van Karel. Hier stond Ivo zijn prachtig gerestaureerde Renault 4….het leek of hij zo uit de showroom kwam gereden…wie verwacht dat nou in de eenvoudige stalling, achter in de wei van Karel.

Kortom , afgelopen zaterdag hadden we weer een meer dan voortreffelijke en geanimeerde sleutelbijeenkomst bij Karel en zijn zoon Ivo Bayens. Met 20 man , gelijkelijk verdeeld over Limburg, Brabant en Zeeland was het weer zo’n oergezellige zaterdag waar de een komt om vooral te sleutelen, de ander om er veel van te leren en weer een ander om alleen maar intens te genieten van alle gezellige auto verhalen….Het was 3 november een buitengewoon geanimeerde en leerzame sleuteldag met een hoog sociaal karakter.

Dank aan onze gastheren Karel en Ivo en succes met de verdere restauratie van Ivo zijn Sportje uit 1938! De uitgereikte TAN Zuid pet als dank voor de organisatie paste zowel Karel als Ivo, afwisselend, uitstekend!!

 

Rolf van der Zande