TAN Afdeling Zuid  TAN sticker 50 jaar bijgesneden

 
 
 

Technische clubdag bij Ad de Roos

Knipperlichten die opvallen !

Zaterdag 2 maart waren we bij Ad de Roos in Breda om ons te buigen over de diverse oplossingen voor onze knipperlichten. In de skihut achter het huis lieten we ons de koffie en koek goed smaken, en de stemming zat er al snel in.

Zowel Paul Officier als Paul Zomers was opgevallen dat hun knipperlichten niet altijd werden gezien door andere weggebruikers. Tijd dus om te experimenteren met eigen fabricaat knipperlichten voorzien van LED’s. Als eerste gaf Paul Officier een duidelijke toelichting over hoe hij zijn 38er had voorzien van LED clignoteurs en tevens een Amerikaanse schakeling had gemaakt om ook het achterlicht mee te laten knipperen. Dit heeft als voordeel dat de moderne weggebruiker – die meer let op de achterlichten beneden dan die knipperaars boven op de koets – eerder in de gaten heeft dat je links af wil slaan. Voor een paar euro is dit zelf te maken. [download hier de handleiding

Vervolgens kwam Cees Bakker met een slimme oplossing die je kant en klaar bestelt, namelijk 6V ledlampjes op een bajonet fitting. Dit was met name handig als je ook een caravan achter de Traction hebt, zodat je voldoende stroom hebt om alle clignoteurs en achterlichten te gebruiken. Die ledlampjes draai je zo in het knipperlicht. Je kunt ze in wit / oranje en rood bestellen voor een paar euro op Ebay. Het effect is wel dat het alleen rechtuit licht geeft, en niet zijdelings. De lichtopbrengst was goed en je ziet een duidelijk kransje met led pitjes.

Overigens is het wel nodig een elektronisch knipperlichtrelais te gebruiken, omdat de oude met een bimetaal blijkbaar niet goed reageert als alle clignoteurs voor/achter vervangen zijn door leds. Dit geldt voor alle hier beschreven oplossingen.

Tot slot kwam Paul Zomers met een presentatie van zijn oplossing. Door wat meer Leds op een printplaat te zetten, en ook in het zijvlak leds aan te brengen geeft dit een heel duidelijk effect. Je zou evt met minder ledjes toekunnen, maar deze oplossing was super zichtbaar. Zowel voor als achter had Paul de printjes toegepast. Zie hier zijn de afbeeldingen uit zijn presentatie. [download de presentatie]

Kortom er is voldoende te vinden en zelf te maken voor een paar euro waarmee je meer kunt opvallen in het verkeer. Welke oplossing voor jou het beste past is meer een kwestie van smaak en de tijd die je er aan wil besteden om het te maken. Denk er wel aan dat het ouderwetse knipperrelais wellicht niet geschikt is als je voor en achter op led over gaat.

Chris Hahn liet nog een set zien waarmee de contactpunten van de ontsteking kunnen worden vervangen door een elektronische ontsteking. Dit is een hulpmiddel dat je ipv de condensator en contactpunten aan het huis van de verdeler bevestigt, en de rotor wordt vervangen door een ring met magneetjes. Op de sleuteldag in juni bij Chris in Thorn hopen we dit werkend te zien. Voor meer informatie ga naar www.performance-parts.nl  en http://www.hot-spark.eu/ducelier.html

Ad, Paul, Paul en Chris, bedankt voor jullie inspanning om al deze oplossingen bij elkaar te brengen en duidelijk toe te lichten. We kunnen aan de slag!

Voor foto's kun je terrecht via deze link.

Marc Vos