Professionele en erkende keurmeester Ton Helbers, geassisteerd door zijn niet mindere technische broer Rob hebben voor 12 (vaak zeer glimmende-) tractions een intensieve en zeer efficiënte keuringsdag georganiseerd. Al om 09.45 uur werd de eerste “Dame” gekeurd en elk half uur volgde de volgende auto. De keuring startte met een korte proefrit door de keurmeester zelf. Daarna werden de lichten, inclusief de juiste afstelling van de lampen met behulp van Ton zijn garage apparatuur, geïnspecteerd. 


O.a. werd geconstateerd dat een van de auto’s met twee koplampen reed die “op z’n kop” waren gemonteerd. Handig als je de satellieten s’avonds wil volgen, maar het gaat er toch om de weg ook in het donker te kunnen zien. Bij een andere Traction werd geconstateerd dat de montage van het remlicht en het achterlicht juist verkeerd om waren aangesloten.
Wat ook nauwkeurig werd gemeten was de uitstoot van het CO2 gehalte, belangrijk voor het milieu, maar ook belangrijk voor onze auto. Afwijkingen van de juiste CO2 uitstoot werd die dag vaak verholpen door een betere en nauwkeurige afstelling van de carburateur; beschikken over de CO2 meetapparatuur maakt het juist afstellen van de carburateur een stuk simpeler. De auto op de brug maakte een inspectie van het juist afstellen van de handrem en het “voelen” of de remmen juist zijn afgesteld eenvoudig maar ook zeer nodig. Speling op de voorwiel lagers bleek bij twee auto’s een probleem. Ophanging, voorbrugspeling, kwaliteit kruiskoppelingen, stofkappen en tal van andere punten kregen de zeer kritisch aandacht van Ton en Rob.

Hard is dan ook gewerkt en constant achter elkaar tot 16.00 uur in de middag door Ton en Rob onder waarderend toezicht van de eigenaars van de Tractions. En toegegeven, hoewel elke eigenaar veronderstelde dat zijn auto technisch perfect was, leerde ieder toch weer het nodige van de bevindingen van deze technisch kritische specialisten.
Alom spraken wij dan ook aan het einde van de dag onze waardering uit voor deze technische inspectie dag. Oog voor veiligheid van onze auto’s is een drijfveer binnen TAN Zuid; we zullen nog meer de leden van Zuid stimuleren gebruik te maken van de mogelijkheid de auto door specialisten te laten inspecteren …Aan Ton van Heesch in Schijndel, of Ton en Rob Helbers in Dinteloord ligt het niet…zij zijn graag bereid (belangeloos!) hun kennis en outillage weer aan te bieden volgend jaar…. Maak er gebruik van, want sinds het afschaffen van de APK is er eigenlijk geen objectieve check door derden van onze dierbare Traction!

Rolf van der Zande

 

{gallery}tanzuid/sleuteldagen/techcheck2010/west{/gallery}