De aankoop

Noud en Joke reden in mei 1974 naar een bevriende kunstenaar in de Corrèze. Hij wist  een Traction te koop en had deze voor hen aangekocht. Vooraf was al met verzekering afgesproken dat auto rijdend terug kon. Op naar Frankrijk dus in de 2CV met dochtertje Janneke van 2 jaar oud en een hoogzwangere Joke. Er werd nog een weekje flink op de camping gesleuteld voordat de thuisreis werd ingezet. De Traction voorop en de 2CV erachteraan. Als we elkaar onderweg kwijtraken, dan wachten we bij het bord aan het einde van de stad was de afspraak. In Chateauroux ging het mis. De Traction met Noud was nergens meer te bekennen. Janneke riep ineens “Papa Auto!” en ja hoor ze hadden elkaar gelukkig weer gevonden. Toen kwam de misère bij de Frans/Belgische douane. Het bleek dat de naam op de factuur en het kenteken niet overeenstemden en ze mochten de auto niet uitvoeren. Noud en Joke hebben toen 8 uur aan de grens gestaan - ten einde raad. Een Hollandse vrachtwagenchauffeur bood hulp en met zijn advies dat de douaneploeg al was afgelost, lukte het toch om de grens te passeren. Noud zag er zo Frans uit dat ze hem met een vriendelijke groet door lieten rijden. Eenmaal over de grens sprintte nog een gendarme uit zijn hokje, maar de slagboom was al gepasseerd. Eenmaal bij de Nederlandse grens aangekomen, ging het inklaren met wat discussie uiteindelijk goed en kon de auto naar huis worden gereden.

Familie auto

In een jaar tijd restaureerde Noud de Traction tot een perfecte auto voor dagelijks gebruik. Janneke is ook helemaal verknocht aan de Trax. Ze heeft met haar ouders fantastische reizen gemaakt, van de Noordkaap tot in Spanje. Imperiaal op het dak, karretje erachter, beentjes omhoog: als op een troon zat ze met haar zusje Nelleke achterin. Volgens Noud paste een pak luiers prima onder de motorkap. De dochters wisten niet beter dan dat het een toffe auto was vanwege het leuke geluid, de zachte bekleding, de Tractiongeur en de grappige portieren. Op de weg naar Zuid-Frankrijk stopte Noud altijd bij zijn vaste adresjes, de garagistes of slopers die met plezier het gezin als echte vrienden ontvingen. En volgens Noud heb je met een Traction in elk dorp wel aanspraak met iemand die er ook een in de familie had.

Na 18 jaar Traction was het tijd voor iets anders. De kinderen waren groot en de Traction moest plaats maken voor een camper. De Traction was na een advertentie in de Telegraaf dezelfde dag nog verkocht aan de taxibedrijf uit Rosmalen.

De nieuwe eigenaar

Jan de Haas had als kind van 10 een keer een hele stoet Tractions gezien, en dacht toen: die wil ik later hebben. Hij heeft er regelmatig bij zijn vader aangedrongen, maar dat mocht niet baten. Jan: “Toen ik 45 was besloot ik op zoek te gaan naar een mooie Traction. Mijn zus kende iemand die vroeger een Traction garage had, en die man heeft met mij deze auto gevonden bij het taxibedrijf”. De Traction had hier en daar wel wat butsen opgelopen en Jan heeft dat allemaal weer prachtig hersteld. Ook van de aandrijving, remmen en motor heeft hij het nodige gereviseerd. Tot slot heeft Jan een oude man gevonden die vroeger autobekleder was, en die heeft de Traction weer schitterend bekleed. Als het zomers mooi weer is, neemt Jan de Traction en rijdt door de mooie Betuwe fluitend naar zijn werk. De auto zal in zijn hele leven inmiddels wel meer dan 2 ton hebben gelopen schatten Noud en Jan. Overigens stamt echtgenote Jennie ook uit een Citroën familie, haar vader was concessionaire van het merk, en ze had vroeger een Eend. En jullie raden al wat het volgende project van Jan is: een Eend restaureren, we zagen hem al in zijn garage staan. Jennie: “Twee jaar geleden trouwde ons buurmeisje, en het was voor Jan een hele eer om dit lieve bruidspaar te mogen rijden. In juni van dit jaar volgden mijn zoon en schoondochter, en in augustus trouwden mijn dochter en schoonzoon. Prachtige ritten met de Traction, mooi opgepoetst en tiptop in orde!

Het moment

Op een regenachtige zaterdag werden we met een warm welkom ontvangen door Jan en Jennie en hun dochter. Het eerste plechtige moment was de overhandiging van de map met alle aantekeningen en aankoopbewijzen die Noud nog had bewaard. Jan was er maar wat blij mee, dat hij deze historie nu kan inzien. Het tweede mooie moment was het betreden van de garage. De auto is in concours staat en het moment van weerzien voor Noud, Joke en Janneke was fantastisch. Al gauw ging de motorkap open, en werd er plaats genomen in de auto. Alles voelde weer als vanouds, zelfs de sticker op de achterruit zat er nog op. Meteen kwamen er nog meer herinneringen naar boven, en konden Noud en Jan alle technische aanpassingen doornemen die ze hadden gedaan. Ik denk dat er op een mooie voorjaarsdag er nog een leuk ritje wordt gemaakt door deze 2 heren in de prachtige Betuwe.

Nog een paar leuke overeenkomsten vielen me op: Jan heeft hetzelfde bouwjaar als zijn Traction. De dochters heten allebei Janneke. En op hetzelfde moment gingen Noud en Jan even een sjekkie draaien en… trokken een pakje Drum uit hun broekzak.

Marc Vos