Op zondag 11 maart was het dan zover. In IJzendijke konden we terecht in de bedrijf/garage van Erwin Corijn. Kwamen de aanmeldingen aanvankelijk mondjesmaat binnen, de laatste week kregen we uiteindelijk van de hele groep 11 traxionisten een reactie. Twee leden konden door omstandigheden niet, maar de rest zou acte de préséance geven. Namens het bestuur waren aanwezig, Erik van Munster, Huib de Bruine (techniek en CM) en John Branderhorst (secretaris). Aanwezige leden waren: Erwin Corijn uit IJzendijke (gastheer), Erwin Groosman, Paul van Haperen, Peter Nijhoff, Hans Hillebrand, Frans van Kollem, Lodewijk Weemaes en natuurlijk Erwin Corijn. Zelfs hadden enkelen hun eega’s meegebracht wat een extra cachet geeft aan bijeenkomsten. Immers als de wederhelft achter de hobby staat, komt het altijd goed. Ook enkele kleinkinderen en vrienden en familieleden gaven blijk van hun aanwezigheid. Zelfs kwamen er enkele leden met hun traction, die ze net uit de winterslaap hadden gewekt.

Ze waren er ook op tijd, want de garage, lekker verwarmd en spic en span, vulde zich met uiteindelijk ruim 19 personen. De meegebrachte (kleine) Bossche Bollen waren gelukkig voldoende om eenieder te laten smullen bij de koffie of thee, die door de gastheer werd geserveerd.  Een welkom door bestuurslid John Branderhorst werd meteen gevolgd met een voorstellingsrond onder leiding van spreekstalmeester Erik van Munster. Dat hebben we geweten. Iedereen nam het woord door voor de groep zich te presenteren en hielden een kort of lang referaat hoe zij aan de Traction waren gekomen en hoe zij er nu mee omgingen. Een greep uit de presentaties: 

De meeste leden hadden al jaren een traction in hun bezit en reden ermee vooral in de buurt met ritjes enz. Ze zijn ook al jaren lid van de club (40 jaar!!!).

Een willekeurige opsomming:

  • Bij veel leden startte de hobby bij het restaureren van een eend (2CV) of zelfs een Jeep. Hun ouders reden erin of men zag ze rijden in de omgeving. Die passie is dan blijven hangen.
  • Het blijft niet bij een traction, want meerderen hebben na hun eerste restauratie een tweede aangeschaft of een of twee donor auto’s erbij genomen.
  • Veelal wordt de restauratie door eigen onderzoek of ervaring geheel zelf uitgevoerd, zonder noemenswaardige hulp. 
  • Een lid had een traction (restauratie object) gekocht met als doel uiteindelijk een trouwrit verzorgen voor zijn dochter. De dochter heeft er enige tijd op moeten wachten, maar het is uiteindelijk gelukt. De auto was omgetoverd van een zwart exemplaar naar een zilverkleurig model.
  • Men maakt relatief weinig kilometers. Men vindt ook dat de Traction langzaam in het huidige verkeer mee kan komen.
  • Een lid had zelfs een voorziening van waterstof gemaakt in de motor van zijn eend, waardoor het verbruik met 20% was gedaald. Dit zou zomaar ook kunnen in een traction! Hij beloofd een verslag er over te publiceren met ons.

Daarna een power Point presentatie op de muur, waarin het bestuur de activiteiten verantwoordde die geweest waren en nu nog kwamen. Hier kwam het geluid naar boven dat de afstanden vaak een obstakel zijn om naar een centrale plaats te rijden, dus liever gaan we naar iets in de buurt. Op de vraag naar wat de wensen of verwachtingen waren, werd voorzichtig gereageerd. Ze hebben nu zicht op wie en waar iedereen in Zeeuws-Vlaanderen woont, een rit in dit gedeelte van Zeeland zou wenselijk zijn en voorzetting van een dergelijke bijeenkomst met mogelijk daaraan gekoppeld een onderwerp met betrekking tot de traction zou een goed streven zijn. Daarna was het ijs gebroken en kon men naar hartenlust over hun hobby praten. Veel documentatie was meegebracht. Daarbij hielp zeker het koele pilsje of een fris drankje met nootjes en kaasblokjes van de gastheer om de sfeer geheel ontspannen te maken. 

Rond 17 uur werd de bijeenkomst afgesloten waarbij een nadrukkelijk dankwoord aan de gastheer Erwin Corijn - hoorde, wat onderstreept werd met een plaquette TAN-Zuid voor de grille van zij auto’s. De aanwezigen leden kregen een badge overhandigd wat op de nieuwjaarsreceptie/ Algemene Leden Vergadering was verstrekt.

Met mooi weer terug naar huis en terugkijkend op een geslaagde middag. We gaan op 24 maart naar de groep op Walcheren, Zuid en Noord-Beveland en Tholen en Schouwen - Duivenland, die elkaar hopen te treffen in Vlissingen.

Met dank!

Erik van Munster, Huib de Bruine en John Branderhorst