Een jaarlijks terugkerend evenement in Zuid-Limburg is de A t/m ZX-markt, nu in Brunssum in het Schutterspark.
Dit event wordt gerund puur door vrijwilligers en zij kunnen al terugkijken op een ruim 25-jarige traditie. Het is specifiek gericht op Citroen, maar alle Franse merken zijn welkom. Dat maakt het concept ook zo aantrekkelijk voor veel liefhebbers.
Dit zou een goede opmaat zijn voor alle afdelingen, t.w. niet puur de Traction, maar een Citroën meeting van alle types. Door de compactheid van de ruimte heeft de markt ook een intiem karakter. Geen overdaad aan catering of foodtrucks, maar simpel een cateraar, die normaliter daar zijn brood moet verdienen.
Enkele jaren geleden is door Etienne Ubachs een leuke geste gedaan door eerst met een aantal de Tractions te verzamelen buiten de locatie (was toen nog Simpelveld) en dan een entree te maken met een caravaan Tractions. Ze troffen het slecht, het was bagger weer. Vorig jaar is een afvaardiging van de afdeling Zuid neergestreken met de blauwe partytent en wat voorzieningen en dat sloeg aan bij bezoekers en leden. Het weer werkte ook een handje mee.
Dus dit jaar is er weer een promoteam opgetrommeld met als bezetting Rolf Janssen , Rini Klaassen en John Branderhorst. De centrale plek waar we stonden in het park, zorgde bij voorbaat dat niemand om ons heen kon. Dus we zagen de diverse types voertuigen, in allerlei uitvoeringen voorbijkomen. Zelfs twee militaire Renaults tuften het terrein op.

We zaten op de eerste rij. Veel leden wisten ons dan ook te vinden, ook voor de koffie, iets lekkers en/of een frisje. Rolf had weer een stel eieren voor ons gekookt met een zelfgeschreven tekst erop, verwijzend naar ons jubileum jaar.
Het weer was grandioos, waardoor menig Traction eigenaar de auto weer even uit de stalling haalde en een ritje naar Brunssum ondernam. Nagenoeg allemaal TAN-leden, die ons wisten te vinden, terwijl we ook opzoek zijn naar nieuwe leden. Vragen over techniek of over aankoop van onderdelen, herinneringen aan vroegere tijden enz. kwamen langs. De promo-teamleden, hadden geen rust.
Enkele Tractions konden we stallen bij de partytent, dus een mooie publiekstekker. Zowaar werd een Decouvrable ontdekt, die ooit in het bezit was van een lid, die er jammer genoeg afscheid van moest nemen. Inmiddels van blauw in roomwit gespoten, met een nieuwe kap en lederen bekleding. Dit heeft veel investeringen gevergd, was onze vaststelling.
Alle Tractions konden we voorzien van een mooi gadget, t.w. de vlaggetjes die op de ruit geklikt kunnen worden, als tribuut van ons 50-jarig jubileum.
Ook kwamen we een gewaardeerd lid tegen uit Woudrichem, die er maar een weekendje Zuid-Limburg van had gemaakt. Ook uit het Twentse had een liefhebber er twee en half uur rijden voor over. Een Belgisch lid gaf voor de tweede keer acte de présence.
Natuurlijk was het gezin Lambrechts aanwezig met een kraam aan Traction onderdelen en Paul Kicken, een van de animatoren van deze happening, stond er ook met allerlei nostalgische spullen.
De markt was niet specifiek Traction ingericht. Vele andere types waren present, zoals de 2CV, DS, HY en Xantia. De sfeer was opperbest en dat betekende dat er goed verkocht werd. Een standhouder vertelde dat hij om 10:15 uur al bijna uitverkocht was, dus rustte nu wat uit.
Ook bezoekers kwamen bij onze plek en zelfs de voorzitter van TAN, Marc Vos, was er even op uitgetrokken om naar het zuiden te rijden.
De teamleden waren ook voorzien van een nieuwe badge met naam en logo van TAN-ZUID. Het werkte, want we werden tijdens een rondwandeling dan ook frequent aangesproken voor informatie.
Kortom: we kijken terug op een geslaagde dag, waarbij we vaststelden dat we met minimale inspanning een maximaal effect hebben bereikt: t.w. contact met de leden.
Met dank aan de organisatie, waarbij we Peter Wachelder en Paul Kicken willen bedanken voor hun hulp en aandacht.

Het promoteam,
Rolf Janssen, Rini Klaassen en John Branderhorst