Het begon al met het aanwijzen van een heerlijke kampeer locatie in Oudenaarde. Ook was er rekening gehouden met één (!) wat frisse avond (donderdagavond) door het opzetten van een heel grote (verwarmde!) tent, waarin wij op de openingsavond direct mochten genieten van een heerlijke, op grootmoederstijl gemaakte, soep aangevuld met een zeer ruim eigengemaakte salade. Voorafgaande aan de openingsborrel werd feestelijk door een van de oudste en actief lid van Tan Zuid, Henk Maas, de nieuwe TAN Zuid vlag onthuld.

De volgende morgen werden alle Tractions, met als tweede auto de prachtig gerestaureerde Rosalie van Marc Vos, keurig in rij opgesteld voor de start van een unieke rit van ca 110 km door het verassend glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen. Halverwege de rit had de commissie gezorgd voor een heerlijke picknick, midden op het grasveld in het centrum van een van de vele pittoreske Vlaamse dorpjes; het regende overal, behalve bij ons; de zon beloonde de organisatie en de deelnemers met een heerlijke dag. Aan het einde van de rit, nadat de muur van Vlaanderen (20 %) beklommen was door de meeste Tractions en wij ons in detail hadden laten voorlichten over de bereidingswijze van het Belgische bier, wachtte ons in een gezellige herberg een uitvoerig diner alsof de dag al niet voldoende was verzorgd!

Zaterdag morgen konden de vrijwilligers voor een mooie stadswandeling rond en door Oudenaarde alweer vroeg uit hun caravan/Mobil home. Hoewel het gras nog wit was van de rijp, moedigde de ochtendzon ons aan te starten met weer een boeiende dag! Opvallend was de grote kennis van onze gids, Ton Helbers, over de geschiedenis en achtergrond van de vele historische gebouwen in Oudenaarde. Wij hoefden de meegeleverde routebeschrijving al helemaal niet te lezen….Ton kende deze al uit zijn hoofd! De wandeling werd afgesloten met een zeer uitvoerig ontbijt (die door zijn grootte ook de lunch verving!) in het centrum van Oudenaarde.

In de middag bestond er de mogelijkheid om vlakbij de camping te kajakken, andere tractionisten gebruikten deze middag om hun ontsteking bij te stellen, accu bij te laden, aan hun auto te sleutelen zonder een echt doel te hebben of gewoon heerlijk even een boekje te lezen in de zon.

Om 18.00 uur werden wij verwacht voor een grootse BBQ; wijn en frisdranken waren alweer aangevuld tot TAN Zuid niveau. Niet minder dan 4 grote BBQ vuren stonden klaar om de aanval van de altijd hongerige deelnemers te weerstaan. Heel slim was de wijze waarop de organisatie de BBQ had voorbereid. Een ieder kreeg een afgesloten bakje met het assortiment vlees keurig afgepast; dat is misschien jammer voor degene die alleen maar op dokters advies biefstuk mogen eten, maar het komt goed uit voor diegenen die slecht ter been zijn en altijd als laatste net langs de lekkerste stukjes vlees tasten. Verrassend en komisch was dat aan het einde van de BBQ gezorgd was voor de komst van een echte Belgische ijscoman, met zo’n typisch Belgisch kinderlokker deuntje op z’n prachtige ijsco kar.

Als grote verrassing werd na het eten van het heerlijke ijsje de TAN Zuid Ritten-vlag onthuld. Het was de grote verrassing voor Theo Baijens dat hij zijn eigen Traction, rijdend door het golvende Limburgse landschap, terug zag op deze vlag, die naast de officiële TAN Zuid vlag de startvlag zal zijn van de vele ritten, die wij nog zullen gaan maken in de toekomst.

Onder leiding van onze grote Vuurmatoloog, Siraar Jans en enthousiast geholpen door de assistent Vuurmatoloog, Ben van Kulsdom, werd de avond afgesloten met een zeer groots kampvuur…wat zijn de Vlaamse Ardennen kaal geworden, maar wat genoten wij van een grote fik. Helemaal verrassend was dat Hans van den Brandt het kampvuur begeleidde met zijn muziek op de banjo en mondharmonica samen met zijn muzikale vriend, die Hans aanvulde met zijn gitaar en mondharmonica. Een heerlijke avond tot ver in de zondagmorgen.

Deze geweldige commissie had wel een heel bijzonder weekend georganiseerd, voor alles was gezorgd. Met recht: EEN ALL-INCLUSIVE HEMELVAARTWEEKEND 2010!

Enorm bedankt; in de lange traditie die Zuid al kent met haar Hemelvaart weekend (al meer dan 30 jaar!!) hebben jullie de deelnemers een fantastisch Hemelvaartweekend bezorgd met tal van heerlijke hoogtepunten waardoor de sfeer onderling meer dan perfect was!!

Rolf van der Zande

 

 

foto serie 1 (gemaakt door Leontien van Eijk)

Nog meer foto's van Hemelvaart, deze selectie is gemaakt door Ben Kulsdom