TAN Afdeling Zuid  TAN sticker 50 jaar bijgesneden

 
 
 

Aspergerit 2010

We vertrokken vanuit Heeze in een mooie Citroen parade op leeftijd. Marc Vos in zijn Rosalie uit 1935, gevolgd door Rolf vd Zande in zijn limousine van 1938 daarna ikzelf in een sportje van 1952 gevolg door Wim van Duren in een Patron. Allen uiteraard vergezeld door echtgenotes en vrienden die ook deze rit wilden proeven. Na een door Marc volledig binnendoor uitgezette rit, arriveerden we in Grubbenvorst.

Daar onder een fraai zonnetje verzamelden zich zo’n 32 (!) Tractions, een Rosalie, een B14 en een DS-cabrio op het Pastoor Vullinghsplein om ook dit jaar weer te gaan genieten van de Aspergerit. Het weerzien met vrienden en kennissen onder het genot van koffie met Limburgse vlaai was allerhartelijkst. Dit jaar was het bijna een landelijke rit aangezien er vanuit diverse andere afdelingen ook tractionisten aanwezig waren. Hans en Jacqueline vd Brandt hadden een extra verrassing voor ons geregeld. Grubbenvorst is dit jaar de bakermat voor het OLS (Oud Limburgs Schuttersfeest www.ols-2010.nl ) 2010 op 4 juli en in het teken daarvan was er de afgelopen week een tentoonstelling. Hans had deze nog een extra dag weten open te houden, zodat wij vakkundig en vooral humoristisch werden geïnformeerd over alle aspecten van de schutterij over de verschillende provinciën en door de eeuwen heen door de voorzitter.

Daarna was het en-route. Slingerend ging de stoet door het mooie landschap langs de Maas, vaak via diverse kleine (al dan niet eigen) binnenweggetjes. Hans liet ons langs een schijnbaar Traction minnende boer rijden over zijn erf, om op een gegeven moment te stoppen bij een bessenkweker. Na eerst het proeven van de bessenjenever en een flesje bessensap werd een rondleiding gegeven over dit immense bedrijf. Veertig hectaren met verschillende soorten bessen welke allemaal bij de eerste pluk handmatig door, voornamelijk Aziatische, plukkers werden geoogst. Ook werd er even stil gestaan bij een enorme bijenschuur voor de natuurlijke bestuiving. Om vogels die de oogst opeten te verjagen werd gebruik gemaakt van een Quad met daaraan een kunst roofvogel bevestigd. Bij het afscheid kregen we nog een glaasje bessenwijn.

Hierna was het na een korte rit aangenaam verpozen op het terras bij De Vonkel voor een aperitiefje voordat we konden aanschuiven aan het traditionele onbeperkt - terwijl we toch met 85 personen waren - smullen van de asperge lekkernijen. Tussen de aspergesoep en de hoofdmaaltijd kregen we als verrassing nog een film over het afgelopen Hemelvaartweekend gemaakt door Frans Gommans.

Hans en Jacqueline wederom hartelijk bedankt voor het organiseren van deze intussen 17de aspergerit. We begrepen dat we ook volgend jaar weer welkom zijn.

Geert van Eijk

 De foto's zijn gemaakt door de familie van Eijk