Uiteraard was er weer voor koffie / thee en Limburgse vla gezorgd. Dit jaar kon de Aspergerit voor het eerst ook worden gedownload naar Garmin of TomTom. Frans Gommans had de elektronische rit op basis van de beschrijving van Hans van den Brandt gemaakt. Alleen de befaamde “Knip” om Grubbenvorst te verlaten ging nog niet vlekkeloos in de elektronische versie. Wel was ik blij met mijn Sportje, want ik nam de draaicirkel in één keer, waar anderen diverse keren dienden te steken.
Via een fraaie rit, waarbij we volop genoten van het landschap, kwamen we plotseling op bekend gebied. Een fraaie weg door het Peellandschap waar we een eerdere rit al eens over heen gekomen waren, nodigde ons uit tot een korte stop om een ambachtelijk ijsje te gaan nuttigen, in de hoop dat we hiermee wat mooier weer konden afdwingen. Dankzij een gids werd het obstakel van de kermis niet alleen vlot genomen, maar zijn wij ervan overtuigd dat het zelfs leuker was als de oorspronkelijke rit. Na enige kilometers naderden we een industrieterrein waar de excursie zou plaats vinden.
De tussenstop die gelukkig nog geen eindpunt was
In de auto ontstond een wat aparte sfeer toen we het parkeerterrein opreden van een heuse uitvaartkisten fabriek. Na wat grappen over dit ‘eindpunt’ werden wij in de fabriek van de firma Janssen hartelijk welkom geheten door de eigenaar. Het is een familiezaak die al meer dan 100 jaar tot een van de grote spelers behoort op dit terrein. De fabriek is op tal van punten volledig gemechaniseerd en voldoet aan alle keurmerken die tegenwoordig gesteld worden door de grote uitvaartpartijen. Dit moet ook wel want de concurrentie is ‘moordend’.
We hebben het hele proces chronologisch doorlopen van de opslag en het drogen van de (Duitse) planken van ruw hout, via het samenstellen van de kist en het opbrengen van het fineerlaagje eikenhout. Wist u dat zowel een vurenhouten kist als een eikenhouten kist beiden een eiken fineerlaagje krijgen? Het verschil met massief eiken is buiten de euro’s vooral ook het gewicht van de kist. Ook werden er diverse soorten kisten gemaakt, zodat ook mensen van ‘mijn postuur’ in een XXL model kunnen worden getransporteerd. Het binnenwerk was zeker een fraai gezicht. Alle oneffenheden worden fraai weggewerkt met doek. Dan nog een kussen - gevuld met houtkrullen - en de kist is klaar. In de fabriek worden ook speciale kisten gemaakt. De ruwhouten kisten zijn voor joodse overledenen, maar er zijn ook kisten met een aparte vorm voor mensen met een lichamelijke handicap. Men kon de kisten ook door een kunstenaar laten beschilderen. Toch vond iedereen dat we het gebruik nog maar even dienen uit te stellen.
Asperges in overvloed
Na deze excursie was het nog maar een korte rit naar restaurant De Vonkel, waar een overvloedige aspergemaaltijd op ons wachtte. Ook dit jaar ging iedereen weer zeer voldaan huiswaarts in de wetenschap dat we ook volgend jaar weer welkom zijn op dit prachtige evenement.
Hans en Jacqueline wederom hartelijk bedankt voor deze leuke en leerzame dag!
Geert van Eijk
{gallery}tanzuid/ritten/Aspergerit2011{/gallery}