voorpagsnert2012

En de zonneschijn gaf op het deels bevroren wegdek een prachtige schittering. Borkel en Schaft, tegen de Belgische grens, maakt sinds 1203 al deel uit van het Hertogdom Brabant. Omdat de inwoners sinds 1440 voortdurend de grensconflicten met Valkenswaard gewonnen hadden, is het op 1 mei 1934 uiteindelijk bij de gemeente Valkenswaard gevoegd.

Het is dus zeer bijzonder om met ruim 30 Tractions het prachtige dorpje onder Valkenswaard in het Dommeldal te bezoeken, vooral ook om daar 72 gezellige mensen bij de koffie en appelgebak te treffen. Efficiënt werden de TomTom’s en Garmins voorzien van de GPS-route en gingen we, nog lang niet uitgepraat zijnde, op weg. Door de kern Schaft via prachtige wegen naar België. Vele malen werd de grens NL-B overschreden en kwamen we de naam Grensweg veelvuldig tegen. Onderweg moest goed opgelet worden om de foto’s van ornamenten in de juiste volgorde te krijgen. Ton en Maria van Heesch kregen hiervoor de eerste prijs. Anderen waren een poedelprijs waardig. Opmerkelijk was de wegomlegging in het Belgisch dorpje Lozen, waarbij de gemeente Lozen kennelijk de snertroute van TANzuid had gebruikt om de wegomlegging aan te leggen. Een nieuwe methode voor sponsoring!?

De grens over en via een prachtige weg kwamen we in het witte stadje Thorn. Ook dit was een belevenis en vooral omdat ze daar in de oude herberg de lekkerste snert van Nederland serveren. Na de snert, broodje en drank, op weg naar Claessen Orchideeën in Nederweert-eind. Velen van ons konden daar hun hart ophalen, prachtig om te zien en kopen.

DSC02848

Maar ons stond nog een verrassing te wachten en dat was Kasteel Heeze. Een heerlijkheid in Brabant. Kasteel Heeze is een van de belangrijkste rijksmonumenten van Nederland. Onder andere vanwege de unieke ligging van het geheel omgrachte kasteel, temidden van een prachtig natuurlandschap in de nabijheid van de Strabrechtse heide en de veelal 18de eeuwse inrichting van het Kasteel, die door de eeuwen heen intact is gebleven. Het Kasteel wordt sinds 1760 bewoond door de familie van Tuyll van Serooskerken
Nu werden bij de rondgang andere (tijds-)grenzen overschreden. Uniek dat Lia Vos, die zelf gids is, georganiseerd had om het interessante kasteel te kunnen bewonderen. Door haar collega-gidsen werden we op vele interessante zaken geattendeerd.

Vol van bewondering en de goed georganiseerde dag gingen velen mee naar de Chinese Muur om daar een speciaal voor TANzuid gemaakte Chiness-Indische maaltijd te nuttigen.
We hebben allemaal genoten van wat die dag ons bracht en willen de organisatoren Geert en Leontien van Eijk, en Marc en Lia Vos bedanken voor hun inspanningen.
Vol van alle indrukken en geneugten was het eens wat anders om in het donker met de Traction huiswaarts te keren.

Jan Uijlings