TAN Afdeling Zuid  TAN sticker 50 jaar bijgesneden

 
 
 

Voorjaarsrit 2013

Inmiddels was het zonnetje gaan schijnen. Daar werden we welkom geheten door Paul en Marieke Officier de gastheer en gastvrouw van deze dag.

Na de koffie met vlaai en voor Marc en mijzelf de nodige TomTom’s en Garmins te hebben geladen met de routes voor deze dag vertrokken we richting de eerste bezienswaardigheid. Helaas hebben wij deze links moeten laten liggen omdat we met wat nagekomen tractionisten toch nog de lunch tijdig wilde bereiken. Ik begreep van de reacties van anderen, dat het aangrijpend was. De lunch vond plaats in Genk in de C-Mine. Deze was keurig georganiseerd. Daarna werd de groep verdeeld over twee gidsen. Een roze dame en een zwarte dame. Niet wetende dat deze kleuren ergens voor stonden sloot ik mij aan bij de roze dame. Na ongeveer een half uur moet ik tot mijn schande erkennen dat ik te midden van al die imposante oude machines en constructies (zie de foto’s) te weinig affiniteit had met de C van cultuur dat ik me stiekem aansloot bij de zwarte dame die zich juist op deze zaken had gespecialiseerd. Gelukkig zag ik dat de gastheer dit ook deed, waardoor ik me wat minder schuldig voelde. Deze mijn die niet zoals in Nederland een staatsmijn was, maar in particuliere handen lag van vooral Waalse rijken domineert nog steeds in grote mate het aangezicht van Gent. Het is nu een monument maar ook een cultureel terrein met bioscoop en diverse zalen voor manifestaties. Zeker de moeite van een bezoek waard.

Na dit bezoek begon het derde gedeelte van de rit waarbij we van het voordurend veranderen van de omgeving en bebouwing konden genieten. Alleen in België tref je het aan dat een autohandelaar midden tussen kapitale villa’s zit.

De soep op het eindpunt smaakte prima en ik zag dat menigeen een Belgisch pintje nam op de geslaagde dag. Met een select gezelschap bleven we nog wat natafelen om aldaar wat te eten. De kwaliteit van het eten was prima. Ga gerust met een man of vier daar wat eten.

Paul en Marieke bedankt voor deze prachtige dag. We hopen dat jullie na deze mijn tochten de smaak van de organisatie te pakken hebben gekregen zodat we wat vaker ik België gaan rondrijden.

Geertvan Eijk