TAN Afdeling Zuid  TAN sticker 50 jaar bijgesneden

 
 
 

TAN ZUID HEMELVAART 2017

Donderdag 25 mei;

In de openingsspeech van lady speaker Tina werd als eerste kond gedaan van de absentie van Theo (oa de econoom van de commissie ) en Nelly…..Het zal je toch maar gebeuren…het hele jaar intensief bezig zijn met de voorbereidingen om dan een week van te voren, just in time, een stent te moeten laten plaatsen om het bloed weer goed te laten circuleren. Het goede nieuws was dat op dit moment het gelukkig weer wonderwel goed gaat met Theo….vermoedelijk door de goede en zorgzame begeleiding van Nelly. Wel Theo, elk nadeel heeft z’n voordeel….Er zijn nog nooit zoveel aardige woorden door de TAN ZUID leden over jou gezegd als tijdens dit weekend…..!

Groot nieuws was direct daarop volgend de aankondiging dat Johan die dag jarig was. Luid zingen was, in de grote TAN Zuid tent, onze bijdrage. Veel groter was de verrassing van het schitterende cadeau , een prachtig schilderij, gemaakt door Nelly, afbeeldend de bekende Traction cabrio van Johan, in de juiste groene kleur, op het strand van Walcheren. Daarna ontvingen wij ons auto schildje….absoluut het mooiste auto schildje wat TAN Zuid ooit heeft vervaardigd….een replica van dit schilderij!!!!

Hongerig van zoveel mooie woorden werd het tijd voor het Italiaans buffet….heerlijk en bij een temperatuur van zo’n 28 graden past een Italiaans buffet natuurlijk helemaal….regeren is vooruit zien.

Na dit overvloedige buffet werden we vergast en bij de neus genomen door het optreden van de goochelaar…en plain publique , maar ook aan ieders tafel konden we ons schamen dat we absoluut niet begrepen waarom wij de goocheltruc niet konden doorgronden. Absoluut hoogtepunt was het slotnummer. Het verdwijnen van de goochelaar in een grote ballon, onbeschrijfelijk deze voorstelling…daar moest je gewoon bij zijn!

Om 23.00 uur allen rustig naar bed…ja, we hadden wat geleerd van een voorgaande happening….!

Vrijdag 26 mei:

(Deel) verslag van de rit opgemaakt door John Branderhorst.

Vroeg uit de veren voor de traditionele rit.

Ontvangst met koffie en verse “bolussen” en het zeer mooie weer, voorspelde een zegetocht door het Zeeuwse.

De route was goed weergeven en al vroeg voor de file(!) vertrokken wij richting Domburg. De paden op de lanen in. Door hagen afgeschermde wegen kwamen we via Grijpskerke, Aagtekerke in Domburg.

Rond 10 uur zaten daar de terrassen al vol- aan de koffie neem ik aan – en al snel reden we parallel aan de duinen richting Westkapelle. De route leidde ons over de duinen en via de geasfalteerde zeewering kregen we langdurig ruim blik op de zee. Witte scheepjes en in de verte een windmolenpark gaf de weidsheid aan van dit natuur element. Het blijft prachtig en verveelt nooit.

Overigens al veel bekijks onderweg. Via Westkapelle een omweg genomen om Zoutelande (gaan we de volgende dag bezoeken) heen langs de duinweg naar Dishoek, Westduin naar de Boulevard van Vlissingen. Met een rustig rijtempo (max 30 km) kun je genieten van het uitzicht, de schepen en de toeristen. De kop van de boulevard met het standbeeld van de Ruijter en de in en uitvarende loodsboten, de zeeschepen…. Het blijft fascineren. Na deze fotostop door de stad Vlissingen richting Ritthem naar het fort Rammekens. Voor de meesten een onbekend punt in de roemruchte geschiedenis van Walcheren. De auto’s netjes geparkeerd op de zeedijk en een korte wandeling naar de karakteristieke poort, aan de hand van een Italiaanse bouwmeester met een verschrikkelijk moeilijke naam! We werden in twee groepen gesplitst en konden zo het ontstaan, geschiedenis en verval van dit enorme zeefort (enigste in Europa) van een gids vernemen. Rijkswaterstaat heeft dit in beheer!

De militaire betekenis, de fases in het geschiedkundige verloop, de diverse bestemmingen, die het fort kreeg tot aan de 2e wereldoorlog, het uitzicht op de Schelde maakte toch diepe indruk op de traxionisten. Met deze indrukken vertrokken we en masse naar de middagstop. Inmiddels haakte enkele leden aan die deze rit ook wilde meemaken en zo de sfeer bij onze afdeling wilde proeven. Fam. Vermue- een van de organisatoren van het weekend – heeft in het mooie landschap nabij de kerncentrale van Borsele een groot fruitteelt bedrijf. Langs dijken, weggetjes wist de stoet prachtige tractions hun bedrijf te vinden. Plaats genoeg voor de traxen en een heuse voorraadschuur was door hen omgetoverd tot een heerlijk koele lunchplek. Deze ambiance en de verzorging met drie keuzes soep, gesmeerde broodjes en koffie en thee verhoogde alleen maar de stemming onder de rijders. Na wat veel gekeuvel onder elkaar en de sanitaire verplichtingen vertrokken de reislustigen voor het tweede gedeelte van de rit richting Middelburg. Ik begreep dat velen de auto – mede door de hitte – lekker in een koele parkeergarage neergezet hebben en er een stadwandeling van gemaakt hebben. De terug keer naar de camping is zeer divers uitgevoerd.

Na deze fantastische rit door de twee mooiste eilanden van Zeeland werd het om 18.30 uur tijd voor een bijzonder Zeeuwse Maaltijd…onder regie van meester kok Hans Everse werden wij vergast op een zeer smakelijk diner….niet alleen de bal gehakt, ter grootte van een “champignon league voetbal” maakte grote indruk, maar ook de speciale frites, ter plekke door de maître cuisine gemaakt in Zilt-E gezuiverd Oosterschelde water was een absoluut bijzonder streekeigen gerecht….heerlijk!

Nadat alles in razend tempo was opgeruimd werd het tijd voor misschien wel het meest verrassende en vernieuwde onderdeel van het programma: De veiling ten behoeve van een tweetal BBQ ’s voor TAN Zuid.

Hoewel wij tijdens de Nieuwjaars receptie nog nauwelijks een idee hadden wat de commissie bedoelde met een oproep om materiaal mee te nemen naar Zeeland kon de unieke veilingmeester Paul Flentrop op heldere en eigenwijze manier uit leggen wat de spelregels van de veiling deze avond zouden zijn : In het kort: De eigenaar bracht zijn kavel in tegen een door hem gewenste opbrengst prijs…de veilingmeester veilde het object en als de opbrengst hoger was dan de gewenste prijs was het meerdere voor TAN Zuid.

Een fantastisch samenspel tussen de deskundige veilingmeester en de bevallige presentator ( Johan Looff) van het te veilen object resulteerde in een ongekend hoge opbrengst. De aller mooiste strijd ging om kavel 3. Een “Lock apparaat”, ingebracht door Helma de Bruin. Drie naaigrage dames boden keer op keer om het object te verkrijgen….Met dit enthousiasme steeg de prijs pijlsnel per seconde . Onbaatzuchtig als Helma is, had zij voor zich zelf de verkoopprijs gesteld op NUL euro ! Niet verwonderlijk dat met zo’n verkoopprijs en drie biedende dames de netto opbrengst het allerhoogste was van alle geveilde objecten. Het levert Helma samen met Huib eeuwige roem op: Vermelding van hun namen op de TAN ZUID wisselbeker met de grote oren. Niet onvermeld mag zijn de inbreng van onze BOCC gast , Marc van Zundert. Zijn kavel , bestaande uit schitterende Traction miniaturen in nog de originele doos, vonden gretig aftrek , vooral door Leo Helbers, en voor mooie prijzen en een belangrijke bijdrage voor de TAN Zuid kas. Dankzij de combinatie van een zeer accurate veilingmeester en een bevallige presentator ( die niet schroomde om op slimme wijze mee te bieden met als enig doel de prijs van het geveilde nog hoger te krijgen!) was de totale veiling omzet meer dan Euro 1000,- en bleef, na aftrek van de inbrengprijs, een netto voordeel over voor TAN Zuid van meer dan Euro 600,- . Een unieke en fantastische avond die gedisciplineerd eindigde om ca 23.00 uur.

Zaterdag 27 mei:

Ook nu weer werd op creatieve wijze gebroken met de traditionele en facultatieve ochtendwandeling door de organisatie. Legendarisch is de verwondering van Tina Looff : “Waarom s ’morgens op een lege maag en veel te vroeg achter een boswachter aansjokken om uiteindelijk, uitgehongerd en doodvermoeiend op een ontbijt tafel te storten? Dat moet bij ons in Zeeland anders kunnen!”. En het ging ook anders. Uitgeslapen en na een goed ontbijt vertrok het grootste deel met traction om 09.45 uur naar Zoutelande om daar op een immens grote parkeerplaats onze hobby achter te laten en te starten met een mooie wandeling over het hoge duintop van ca 1,5 kilometer. Doel was een bezoek aan het bunkermuseum , waar onder leiding van een tweetal gidsen tekst en uitleg werd gegeven over de werkwijze en samenhang van de Zeeuwse bunkers als onderdeel van de zg   Atlantic Wall. Het moet Zeeuwse humor zijn om precies tegenover deze bunkers een nieuw appartementencomplex voor Duitse Toeristen te bouwen om uit te kijken op hun eigen Erfgoed….!

Terug over het strand wandelend , heerlijk onder een stralende zon, werden we verwelkomt op het voor ons gereserveerde terras van een van de beste Strandtenten voor een uitvoerige lunch inclusief 2 consumpties. Het strand lag vol met bruine wachtende toeristen, totdat wij weer zouden vertrekken, zodat zij ook gebruik konden maken van het terras. Een top idee van de commissie om de traditionele wandeling om te buigen naar een mooi feest met maar weinig inspanning!

Na deze mooie ochtend kon ieder naar de naburige Emté om , tailer made, zijn eigen vleesje of visje te kopen voor de BBQ die om 18.30 uur zou beginnen.

Geen Tan Hemelvaart zonder BBQ….gelouterd met een ruime keus aan accessoires , geregeld door de organisatie, was ook dit jaar de avondmaaltijd een waar culinair feest! Boeiend was zeker ook de verzorgde achtergrond muziek , die soms ook het karakter van voorgrond muziek kreeg. Dat mocht ook wel, gezien de fijngevoelige en meelevende repertoire keuze van een echte DJ….helemaal gericht op leeftijd en taalgevoeligheid van de toehoorders……!

En nog steeds was het feest niet afgelopen op deze zaterdag….wederom een volstrekt nieuw programma onderdeel : Een zg PUB kwis. De Kwismaster, die in z’n vrije tijd veilingmeester is, deelde op uiterst originele wijze de teams in, hetgeen resulteerde in een echte en hevige onderlinge competitie strijd en waar zelfs een protest het haalde bij de jury omdat taalkundig een vraagstelling niet juist was…. Aan het einde van de avond mocht Leontien van Eijk met de eer strijken en een uniek Schilderij als eerste prijs in ontvangst nemen. Of echter het winnen van deze eervolle prijs aan haar hoge mate van intelligentie ligt of mede aan het gelukkige toeval van het lot zal nog lang, onder het genot van een mooi glas wijn, onderwerp van gesprek blijven onder onze TAN Zuid gelederen.

Wel, voldaan over deze mooie dag en met veel meer wijsheid gezegend dan toen we met deze kwis begonnen, gingen velen van ons op tijd naar hun bed!

Zondag 28 mei:

Aan alles komt een eind, maar niet voordat we nog verwend werden met een uitgebreid ontbijt in het uitstekende restaurant van de camping. Niet minder dan 40 bossen bloemen reikte de organisatie uit aan de vrouwelijke deelnemers, maar ook de supporters van deze happening , camping- en restaurant personeel, mochten delen in deze bloemen parade. Of dit alles niet genoeg was ontving ieder van ons nog een emmer met vele aardige, Zeeuwse verrassingen…De echte Parels in deze emmer waren de ongelooflijk lekkere appels van Petra en Jaap Vermue en de bijzondere lelie bollen van Tina en Johan Looff….ondernemers in hart en nieren.

Het was meer dan terecht dat Paul Officier in mooie bewoordingen de organisatie bedankte voor dit originele en onuitwisbare Hemelvaartevenement 2017. Naast Paul mocht mede bestuurslid John Branderhorst schitterende bossen TAN ZUID bloemen uitreiken aan de dames van de organisatie.

Daarna was het de beurt aan alle dankbare deelnemers, overvloedig, kussend en handenschuddend bedankten zij alle leden van de commissie voor dit geweldige kampeerweekend…het zal nog heel lang in het geheugen blijven hangen : Hemelvaart 2017 sloeg alle records….grote dank!!!

Daarna mocht , onder leiding van de voltallige commissie, een klein select gezelschap, de grote tent inclusief inhoud afbreken. Op deze manier konden we als groepje nog even wat langer genieten van dit bijzondere evenement in Serooskerke!

Ten slotte verwijs ik graag ieder nog naar de mooie foto’s , die onze Hof-fotografe Ingrid van Aken van dit evenement heeft gemaakt. Deze plaatjes zeggen nog meer dan de honderden woorden van dit verslag!

Met dankbare groet,

Rolf van der Zande

NB Tot ieders grote verbazing (en opluchting) vermelde Paul Officier wie volgend jaar de verantwoordelijkheid op zich neemt om het Hemelvaartweekend 2018 te organiseren. Initiatiefneemster Marieke Officier neemt met haar mee haar echtgenoot Paul , versterkt door Gertie en Chris Hahn en Ingrid en Arie van Aken…hulde voor hun bereidwilligheid! We gaan in 2018 naar Friesland en de inschrijving kan elk moment starten…haast u , na het succes van dit jaar en lees daarom dagelijks de website van TAN Zuid : www.tanzuid.nl

P.S.

Na afloop van de Aspergerit maakte het Hemelvaartcomité bekend wat men heeft aangeschaft van de opbrengst van de veiling: Twee grote RVS-barbecues die dankzij de wielen gemakkelijk door één persoon te verplaatsen zijn, ook als ze nog branden. Houten handvatten maken het voor iedereen op elk moment mogelijk in te grijpen of de roosters in vier standen te verstellen. Een plateau onder de barbecue zorgt niet alleen voor een veilige stabiliteit van het geheel maar ook voor aflegruimte. Dankzij deze barbecues hoeven we deze niet meer in te huren.

Met deze aanschaf heeft het comité bereikt wat het wilde maar met de mooie opbrengst van de veiling bleek er nog ruimte over om twee koffiezetapparaten aan te schaffen die elk 45 à 60 koppen koffie kunnen leveren: ook dit is weer een uiterst nuttige investering voor ons eigen TAN-Zuid!

600x600