Al meer dan 30 jaar organiseren Hans en Jacqueline van den Brandt de Aspergerit vanuit Grubbenvorst. En de laatste jaren heeft Hans de combinatie met zijn muziek hobby opgezocht en er een mooi feestje op de zaterdag aan vast geplakt. Ik noemde dat het “Asperge Voorgloeien”, aangezien het de feestelijke opmaat is naar de rit. Het is ongelofelijk dat we een echtpaar in de vereniging hebben dat elk jaar een rit organiseert (!) en dan ook nog in staat is telkens een andere route ervan te maken, met een verrassingsexcursie. Ik ben al een keer uitgekomen bij iemand die verkeersvliegtuigen en bommenwerpers in zijn achtertuin verzamelde (jawel echte); een lijkkistenfabriek (aj, had ik net schoonmoeder meegenomen naar de rit); een bosbessen kwekerij en ga zo maar door. 

Dit keer waren we bij de grootste aspergeteler van Nederland, firma Martens in Tienray. Op 180 hectaren gepachte grond wordt de gouden groente verbouwd, met een hoop slimmigheden die ze ons haarfijn uit de doeken deden. We konden het hele proces van zaaien en oogsten en de verwerking en verpakking volgen. De zorg die er aan wordt besteed is fenomenaal. Dat begint bij het goed opleiden van de stekers, de manier waarop de gestoken asperge wordt gevolgd van het land, naar de wasserette en dan de sorteer afdeling door. Tot en met de luxe verpakking van de groene asperges en de innovatie van een magnetron stoomzak voor de Jumbo. Niets wordt aan het toeval overgelaten om een perfect stel op je bord te leggen. Waar we in Brabant en Limburg graag een goed bord vol leggen (een pond per persoon), blijkt men in de Randstad toch echt wat zuiniger te zijn in het aftellen van de porties. Grappig.

Na de rondleiding liepen we met een tas vol verse asperges en toebehoren het erf af. Goed geregeld Hans! Onze magen gingen knorren, want we zagen al uit naar het aspergediner op het eindpunt. Bij restaurant de Vonkel kregen we aspergesoep, daarna jawel onbeperkt (!) asperges eten als ware het een Romeins diner met alles erop en eraan. Afblussen kon met witte wijn en tot slot met Grubbenvorster aardbeien en slagroom, puf. Voldaan schoven we de Traction in, op weg naar huis.