De tekst werd snel vertaald door Marcel Ningen (ledenadministratie) en hier en daar wat aangepast qua terminologie. Na een grondige reiniging en nieuwe pakkingen en een beter afstelling van zijn carburateur leverde dat een fantastisch rijgedrag op in zijn traction.

Dit wilde hij met ons delen. De oproep- via een nieuwsbrief - voor deze sleuteldag leverde al snel een 34-tal belangstellende op die vervolgens naar Heeze reisden, al of niet met een eigen carburateur in hun rugzak.

Het was behoorlijk fris buiten, maar in de knusse schuur van Marc was het goed toeven.

Na het openingswoord, waarin Daniëlle Mans zich voorstelde als een nieuw vrouwelijk lid, die de traction van haar overleden vader ter harte heeft genomen, werd een presentatie gegeven welke problemen een carburateur onder meer kan veroorzaken. Verrassende symptomen met een verrassende oorzaak. De reacties waren niet van de lucht. Echter na het zien van het z.g. explosiemodel hoe een carburateur is opgebouwd, schrok het menigeen af om te komen tot een totale ontmanteling.

Het was tevens de opzet om te toetsen welke manier het meest voor de hand zou liggen om de handleiding te volgen t.w. gewoon vanaf een kopie of via het beeldscherm of gewoon schroeven. U raadt het al: het werd … gewoon schroeven. Met de “snelkook pan” (ultrasoon reiniger) van Gaston werden de losse onderdelen snel achter elkaar schoon getrild. De reserve hoeveelheid Dasty moest zelfs aangesproken worden om alle vragen om reiniging te voldoen.

Ook werd aan enkele leden geadviseerd niets aan de carburateur te doen, dan schoonhouden en een goede montage en afstelling. Ook werden overmaatse boringen uitgevoerd voor de as van de smoorklep. Alle spullen hiervoor, alsmede de her-montages, waren net voldoende om aan alle vragen te voldoen.

Uiteraard bij zoveel hoofden zoveel zinnen werd er druk onder elkaar gesproken, ervaringen uitgewisseld en kennis opgedaan. Na de lunch ging het zelf nog even door, maar een onherroepelijk einde volgde in de loop van de middag. Velen gingen naar huis met een goede indruk, ervaring met het demonteren en een schone carburateur. Een leuke klus voor deze winterperiode, om latere een prettig rijgenot te ervaren. De info staat inmiddels op de site en is gratis te downloaden.

Marc en zijn eega Lia werden in het zonnetje gezet voor hun ontvangst en verzorging, alsmede Gaston voor zijn inzet bij het invullen van deze geslaagde sleuteldag.

John Branderhorst

 

De presentatie kun je hier downloaden.

Voor de volledige beschrijving van de carburateur (uit elkaar halen en beschrijving) verwijs ik je dit document en is ook te vinden op onze website via tanzuid.nl Techniek/ documentatie.